Médiamegjelenések

A magánegészségügy virágzik...

444.hu |2018. okt.31. 

Cikk

444-logo.png

 " [...]

Magyarországon az egészségügyi ellátás nem csak hogy üzlet,hanem nagyon jó üzlet. Ez derül ki abból a tanulmányból, amelyet egészségügyi szakértők jegyeznek (Dr. Rékassy Balázs, Dr. Kincses Gyula, illetve Révész Sándor és Soltész Attila a Planslab Kft-től) , és az elmúlt hónapokban, két részben jelent meg az Interdiszciplináris Magyar Egészségügy nevű folyóiratban. A szerzők többek között interjúkat készítettek a magyar magánegészségügyi piac legnagyobb szereplőinek tulajdonosaival, valamint készítettek egy online felmérést is a magyar orvosok körében.

...

A legnagyobb 33, budapesti szolgálatót vizsgálták. Ezeknek egy év alatt 30,7 milliárd forintól 37,4 milliárd forintra nőtt az árbevétele (ez a bevételnek csak azon része, amely nem az állami egészségügyi biztosítótól érkezik, azaz a betegek fizettek ki). Ez 21 százalékos növekedés. Ez a szám ráadásul csak a legnagyobb 33 intézményre vonatkozik, a magyar magánegészségügyi piac ennél lényegesebben nagyobb lehet, ha beleszámoljuk a lakásrendelőket és a kisebb szolgáltatókat is.

Sőt, ha idevesszük a közegészségügyben kifizetett hálapénzt, a fogorvosi ellátások összegét, a gyógyszerkiadásokat és a háztartások összes egészségügyi kiadását, akkor a KSH szerint a magyarok 2015-ben 360 milliárd forintot költöttek az egészségükre. A TB mellett.

[...]

A Planslab Kft. külső megkeresés alapján 2017 év végén iparági szereplőkkel egyez- tetve megvizsgálta a budapesti magán- egészségügyi piac helyzetét,valamint múlt-beli alakulását. A kutatás módszertanát, valamint eredményeinek rövid össze-foglalását az alábbiakban foglaltuk össze.

Budapesti magánegészségügyi intézmények pénzügyi teljesítménye 

Planslab Kft. |2018. máj. 22.

Részletek

Lantos Csaba eladta a Róbert Magánkórházat 

Népszava|2018. ápr 12. 

Cikk

 " [...] A piacon is elindult egy folyamat, a lakásrendelők helyett egyre inkább a nagyobb, legálisan számlát adó magánszolgáltatók veszik át a terepet. Van egy piacbővülés a magánegészségügyben. Ezt a PlansLab minap a kérésünkre elkészült elemzése is bizonyítja. Eszerint a 300 millió forint feletti forgalmat bonyolító szereplők – ez körülbelül 13 cégcsoport 28 intézménye – piaca évente átlagosan csaknem 20 százalékot bővült. Úgy, hogy ezeknek a cégeknek a közfinanszírozásból alig egy százalék volt a bevételük. De még azon magánintézményeknél, amelyek tevékenységeinek többségét az állami egészségbiztosító fizeti, nőtt a piacuk, sőt az egészségbiztosítótól érkező bevételük is mintegy nyolc százalékkal. [...] "